ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ


  Εκεί, που πλέον ανθίζουν άγριες ίριδες, που αετοί με χρυσοκόκκινα φτερά πετούν στον ουρανό, αγριόπαπιες κολυμπούν στη λίμνη και παίζουν κρυφτό ανάμεσα στις καλαμιές, μικρές σαύρες σκαρφαλώνουν τρέχοντας τα κατεστραμμένα αρχαία τείχη και φρύνοι συνοδεύουν τον περίπατό σου με το παράξενο τραγούδι τους, άκμασε στην αρχαιότητα η πόλη Στύμφαλος.
Η αρχαία πόλη Στύμφαλος, που ήταν κτισμένη δίπλα στη λίμνη Στυμφαλία, πήρε το όνομά της από τον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο. Η λίμνη, γνωστή από την ελληνική μυθολογία, αναφέρεται στον άθλο του Ηρακλή, ο οποίος αντιμετώπισε σ' αυτό το μέρος τις Στυμφαλίδες όρνιθες, οι οποίες είχαν σιδερένιο ράμφος και νύχια.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η πόλη ήταν περιτειχισμένη και αποτελούνταν από θέατρο, αγορά, ναό, παλαίστρα, κρήνη, ωστόσο σήμερα δεν έχουν παραμείνει παρά τα θεμέλια των κτισμάτων. Ένα μεσαιωνικό χριστιανικό μοναστήρι που ανεγέρθηκε τον 13ο αιώνα, χρησιμοποίησε οικοδομικό υλικό από την αρχαία Στύμφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι σημαντικό μέρος από την πόλη μέχρι τότε στέκονταν όρθιο. Το θέατρο με τις λαξεμένες στο βράχο πολυάριθμες θέσεις που μαρτυρεί ότι η πόλη είχε αρκετό πληθυσμό. Ένας βωμός, που στέκει ακόμα όρθιος στο πέρασμα του χρόνου, δείχνει ότι υπήρχε στο σημείο αυτό λατρευτικός ναός αφιερωμένος σε κάποια θεότητα. Επίσης είναι εμφανή δύο βάθρα τα οποία στήριζαν αγάλματα.


Η πέτρινη κλεψύδρα που υπάρχει φανερώνει την ύπαρξη αγοράς ή δικαστηρίου. Λίγο πιο κάτω υπάρχουν εξέδρες, όπου καλλίπυγες κόρες πήγαιναν για να γεμίσουν τις υδρίες τους από την κρήνη, η οποία ακόμα και σήμερα αναβλύζει νερό. Έξω από τα τεράστια τείχη της πόλης υπάρχει μια σύγχρονη πινακίδα που δηλώνει ότι στην αρχαιότητα υπήρχε "θολωτή πύλη Ορχομενού" όπου σύγχρονοι βοσκοί ή εκδρομείς έχουν φτιάξει μια εστία προς καύση των απορριμμάτων τους.

Η πόλη πλην των οικιών ήταν κτισμένη πίσω από ψηλό βράχο, τον οποίο είχαν λαξέψει ή τον χρησιμοποιούσαν για οικοδομικό υλικό. Στην κορυφή του βράχου υπάρχουν θεμέλια που φανερώνουν την ύπαρξη κτίσματος πιθανόν ναού. Στην άκρη του βράχου υπάρχουν δύο ορθογώνια μεγάλα και βαθιά ανοίγματα τα οποία πιθανόν να είναι τάφοι.


Η εγκατάλειψη του χώρου είναι εμφανής όπως και στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι γίνονται βοσκοτόπια για τα αιγοπρόβατα. Άλλωστε το νεοελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται για την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αν δεν έχει οικονομικό συμφέρον από αυτό..
Επιστροφή στα περιεχόμενα