Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

lipoanarofisiΤι είναι η λιποαναρρόφηση;

Η Ελλάδα είναι η 9η χώρα στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και του λίπους στον κόσμο. Η δημοφιλέστερη χειρουργική μέθοδος απώλειας λίπους – τοπικού πάχους είναι η λιποαναρρόφηση η οποία ανακαλύφθηκε πριν από κάποιες δεκαετίες και συνεχίζει να εφαρμόζεται, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της και την κάνει να θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής.

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να γίνει επέμβαση με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης;

Το λίπος είναι δυνατόν να αφαιρεθεί από όλες σχεδόν τις περιοχές του σώματος από τον πλαστικό χειρούργο. Με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης ο/η ασθενής έχει την ευκαιρία να υποδείξει στον πλαστικό χειρούργο τα ακριβή σημεία επιδιόρθωσης στο σώμα του και μετά από συζήτηση θα αποφασιστεί από κοινού σε ποιες περιοχές του σώματος είναι δυνατόν να γίνει η επέμβαση. Ο γιατρός θα σημαδέψει με μελάνι τις περιοχές στις οποίες υπάρχει συσσωρευμένο λίπος δίνοντας έτσι μεγαλύτερη έμφαση σε αυτές.

Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές λιποαναρρόφησης;

Η επέμβαση με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης πραγματοποιείται με αναισθησία και εφαρμόζονται δυο συγκεκριμένες τεχνικές:

  • Η κλασσική λιποαναρρόφηση

Η τεχνική αυτή δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα και εφαρμόζεται με τη χρήση μιας ηλεκτρικής αντλίας κενού υψηλής πίεσης που συνδέεται με ένα μεταλλικό σωλήνα ο οποίος αναρροφά το λίπος καθώς εισδύει στο σώμα με μια ελάχιστη τομή (3 χιλιοστά). Ο μηχανισμός αυτός δημιουργεί παλινδρομικές κινήσεις και το λίπος που διασπάται μεταφέρεται σε ειδικά δοχεία. Στόχος δεν είναι να αναρροφηθεί όλο το λίπος αλλά να εξομαλυνθεί η επιφάνεια της προβληματικής περιοχής του σώματος. Έτσι λοιπόν τα θετικά αποτελέσματα για κάθε ασθενή εξαρτώνται κατά πολύ από τη σωστή κρίση και αξιολόγηση του πλαστικού χειρουργού. Μετά το πέρας της λιποαναρρόφησης ο γιατρός θα συρράψει τις οπές και ο/η ασθενής θα χρειαστεί να φορέσει για κάποιες μέρες κορσέ. Οι μέρες που παραμένουν οι ασθενείς στην κλινική εξαρτώνται από το μέγεθος της επέμβασης και το είδος της αναισθησίας.

  • Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ

Η λιποαναρρόφηση με την χρήση ακτινών λέιζερ βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κλινικά δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από την κλασσική λιποαναρρόφηση. Οι ίνες λέιζερ υγροποιούν το λίπος καθώς εισχωρούν στην περιοχή και το λιώνουν. Με τη βοήθεια του μήκους κύματος του λέιζερ το δέρμα συσφίγγει βοηθώντας και στην αντιμετώπιση της πλαδαρότητας και της χαλάρωσης.

Ποιο είδος αναισθησίας κρίνεται καταλληλότερο;

Το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιείται ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και την επιθυμία των ασθενών. Αν η έκταση των περιοχών επέμβασης είναι μεγάλη ο ιατρός θα αποφασίσει αν θα γίνει επισκληρίδιος ή βαθύτερη αναισθησία ώστε να εξασφαλισθεί η ηρεμία και η χαλάρωση των ασθενών. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και ο/η ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.

Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα και η αλλαγή της εμφάνισης είναι εμφανή αμέσως μετά την επέμβαση. Το μόνιμο αποτέλεσμα είναι ορατό λίγο αργότερα (περίπου μετά από ένα μήνα) εφόσον θα έχει υποχωρήσει κάθε οίδημα και θα γίνει φανερό το τελικό σχήμα του σώματος. Το σώμα είναι ορατά πιο εμφανίσιμο και οι αναλογίες πιο αρμονικές. Πρέπει να τονιστεί ότι για να διατηρηθεί το θετικό αποτέλεσμα μιας λιποαναρρόφησης είναι απαραίτητη η άσκηση καθώς και η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή